سرقفلی و حق کسب و پیشه
سرقفلی حقی است معنوی که مستاجر اماکن تجاری دارد. این حق به مستاجر اجازه می دهد تا پس اتمام مدت قرارداد اجاره، مالک نتواند وی را مجبور به تخلیه نماید. مگر با وجود شرایط خاصی که در ادامه مقاله ذکر خواهد شد.
سر قفلی یک دارایی نامشهود است زیرا دارای ساختار فیزیکی مانند یک سازه نیست ولیکن به عنوان یک دارایی در نظر گرفته می شود و در شرکت های تجاری نیز در ترازنامه شرکت منعکس می گردد.
بنابراین حق سرقفلی که قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۵۶ از آن به حق کسب یا پیشه یا تجارت تعبیر کرده حقی است که به موجب آن مستأجر متصرف در اجاره کردن محل کسب خود بر دیگران مقدم شناخته می شود و در عرف بازار وقتی می گویند تاجری سرقفلی مغازه اش را فروخت یعنی آن را تخلیه کرد و به دیگری واگذار نمود و این مفهوم هیچ گاه شامل انتقال سرمایه تاجر و نام تجاری او نمی شود. البته لازم به ذکر است که برای انتقال این حق در قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ منوط به اذن مالک است .
در صورت که مستاجر بدون اذن مورد اجاره را به دیگری واگذار نماید و مالک در خواست تخلیه نماید، مستاجر یا متصرف استحقاق دریافت نصف حق کسب و پیشه را خواهد داشت.
همچنین علاوه بر مورد فوق موارد دیگری نیز وجود دارد که مالک می تواند صدور حکم فسخ اجاره یا تخلیه را به موجب آن از دادگاه درخواست نماید که در ذیل ذکر میگردد.
1- مورد اجاره در معرض خرابی بوده و قابل تعمیر نباشد.
۲- مورد اجاره بر خلاف توافقی که در اجاره نامه قید شده استفاده گردد.
3- تغییر شغل مستاجر بدون رضای موجر مگر اینکه شغل جدید عرفاً مشابه شغل سابق باشد.
۴- تعدی و تفریط مستاجر در مورد اجاره.
5- عدم پرداخت اجاره.
در نهایت لازم به ذکر است که مفهوم سرقفلی دارای پیچیدگی های قضایی است که به همت تخصصی نشدن متن به آن پرداخته نشد .همچین سرقفلی و حق کسب و پیشه دارای تفاوت هایی می باشند لیکن در عرف جامعه و عرف بازار منظور از سرقفلی ها مالکیت معنوی مستاجر است که ارزش آن به میزان مشتری و موقعیت ملک و ... بستگی داشته که در محاکم ارزشی آن به وسیله ی کارشناسان رسمی دادگستری تعیین می گردد.
در این متن تلاش گردید در رابطه با سرقفلی اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم