طلاق از طرف زوجه

طلاق از سمت زوجه در قوانین ایران موضوعی است که می‌توان به آن پرداخت. طبق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، طلاق فقط از سمت مرد جاری می‌شود. همچنین در برخی موارد، طلاق از طرف زن نیز امکان پذیر است.

مطابق ماده 1119 قانون مدنی، طرفین عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد کند یا سوءرفتاری نماید که‌ زندگانی آن‌ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه‌ سازد.

به عنوان مثال، اگر زن حق وکالت در طلاق را داشته باشد یا یکی از شروط ضمن عقدی که در سند عقد نامه ذکر شده و مورد توافق طرفین بوده نقض گردد، زوجه می‌تواند پس از احراز تخلف از شروط ضمن عقد نکاح درخواست طلاق کند.
 همچنین در مواردی که عسر و حرج در ادامه زندگی برای زن وجود ندارد و می‌خواهد طلاق بگیرد، حتی اگر شوهر او رضایت نداشته باشد، دادگاه می‌تواند حکم طلاق را صادر کند و مرد موظف است زن خود را طلاق دهد. به این نوع از طلاق، "طلاق از طرف زوجه" می‌گویند شرایط طلاق از سمت زن شامل مواردی مانند داشتن حق وکالت در طلاق و یا داشتن یکی از شرایط مذکور در سند عقد نامه یا وجود عسر و حرج است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و برسی دقیق مشکل شما با ما تماس بگیرید.


دلیل‌های معمول برای درخواست طلاق از سوی زن چیست؟

درخواست طلاق از سمت زن در قوانین ایران به شرایط خاصی وابسته است اما به عنوان مثال، دلایلی که زن به استناد آن‌ها می‌تواند طلاق بگیرد، عبارتند از:
1- عدم پرداخت نفقه و سایر حقوق: اگر مرد بیش از شش ماه نفقه زن را نداده باشد.
2- عسر و حرج در ادامه زندگی: اگر ادامه زندگی با شوهر برای زن همراه با مشقت و سختی باشد.
3- ابتلا مرد به بیماری‌های صعب العلاج: اگر ابتلا مرد به بیماری ‌های صعب العلاج به حدی باشد که ادامه زندگی برای زن سخت باشد.
4- ترک زندگی توسط زوجه: اگر زن و شوهر برای مدت طولانی از هم جدا زندگی کنند.
5- محکومیت مرد به مجازات: مثلاً در اثر انجام سرقت یا هرگونه مجازات حدی یا تعزیری که سبب رفتن آبروی زن شود.
یکی از موارد شایعی که زن با اثبات آن در دادگاه می تواند طلاق بگیرد ، عسر و حرج است. طبق ماده 1130 قانون مدنی ایران: « در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد ، وی می تواند به حاکم شارع مراجعه و تقاضای طلاق کند ، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود ، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود »
بنابراین طبق این ماده اگر عسر و حرج طبق نظر دادگاه ثابت شد،دادگاه زوج را به دادن طلاق مجبور می کند.اما اگر زوج حاضر به طلاق زوجه نبود زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده خواهد شد.

همچنین مطابق با تبصره این ماده عسر و حرج عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه‌ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می‌گردد:

1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
3- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
4- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
5- ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.
لازم به ذکر است که هر یک از این مصادیق در رویه قضایی روند متفاوتی را به وجود آورده است،به طور مثال هر اعتیادی باعث عسر و حرج نبوده و فقط اعتیادی ایجاد عسر و حرج می نماید که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد سازد.همچنین ضرب و شتم و سوء رفتار و یا ابتلا به بیماری باید در محاکم دادگستری اثبات گردد به همین جهت وجود دلایل متقن و محکمه پسند در اثبات عسر  و حرج بسیار ضروری است. 
همچنین مدت اعتبار حکم طلاق 6 ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است در حالی که مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش 3 ماه از تاریخ ابلاغ  آن است.

سایت حقوقی وکیل عدل پشتیبان شما در تمامی مراحل طلاق
جهت مشاوره و وکالت پرونده با ما تماس بگیرید

مدارک لازم جهت ثبت درخواست طلاق از طرف زوجه چیست؟

برای درخواست طلاق از سمت زن در ایران، مدارک زیر لازم است:

1.  شناسنامه زوجه.
2. کارت ملی زوجه.
3. سند ازدواج زوجین.
4. گواهی عدم انصراف از طلاق: این گواهی پس از شرکت در جلسات مشاوره ارائه می‌شود.
5. گواهی تعیین وضعیت بارداری: در صورت بارداری، ارائه گواهی تعیین وضعیت بارداری ضروری است.

در آخر لازم به ذکر است که روند درخواست طلاق علی رغم ظاهر ساده دارای پیچیدگی های فراوان است و چه بسیار زنانی که سال های زیادی از عمر خود را به دلیل طولانی شدن روند دادرسی در راهروهای مجتمع های قضایی سپری نموده اند و دستیابی به حکم طلاق برای آنها آرزو گشته است.بدیهی است که طرف دعوا نیز در نزد قاضی خود را فردی بی عیب و نقص نمایان می کند به همین جهت مهم است که بتوان ادله را به نحوی شایسته کارسازی نمود تا بتوان در سه مرحله رسیدگی که در پیش است به نتیجه دلخواه دست یافت.
بنابراین در درخواست طلاق از سمت زن نیاز به داشتن اطلاعات کافی در خصوص رویه دادگاه‌های خانواده و ارائه ادله محکمه پسند است. به عنوان وکیل، توصیه می‌شود که رویه درخواست طلاق از طرف زن را با کمک وکیل مجرب آغاز کنید تا مراحل دادرسی به درستی پیگیری شود.​​​​​​​

نظریه های مشورتی

جهت کسب اطلاعات بیشتر و اعطای وکالت طلاق از طرف زوجه با ما تماس بگیرید