طلاق توافقی یعنی آقا و خانم هر دو موافق طلاق و جدایی هستند. توافق آقا و خانم بر روی طلاق، اولین شرط از شرایط طلاق توافقی است.
در پاسخ به این سوال که طلاق توافقی چگونه است، باید گفت که آقا و خانم باید بر روی مواردی از زندگی مشترک، مانند مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزند به توافق برسند.
هر توافقی از جانب زوجین برای دادگاه و قاضی قابل احترام است و پذیرفته می شود.
در صورتی که هر کدام از زوجین موافق طلاق نباشند، طلاقشان توافقی نیست و از شرایط طلاق توافقی خارج است.
مراحل طلاق توافقی با وکیل
پرونده طلاق به صورت توافقی شاید به نظر پرونده راحت و بی دردسری باشد، اما با توجه به مدت زمان انجام کار بدون وکیل که ممکن است حدود 6 تا 9 ماه زمان ببرد، حضور وکیل میتواند بسیار کمک کننده باشد. یکی دیگر از دلایلی که باعث میشود حضور وکیل کمک کننده باشد، عدم نیاز به حضور شما تا اتمام پرونده است.
در صورتی که قصد شرکت در جلسات شلوغ دادگاه را ندارید و تمایل دارید پرونده شما در سریعترین حالت ممکن انجام شود، میتوانید به یک وکیل طلاق توافقی وکالت دهید.
برای اینکار باید در دفتر وکیل حضور پیدا کرده و یا یک جلسه به صورت آنلاین با ایشان داشته باشید. توافقات شما باید مکتوب و امضا شود. وکیل مورد نظر باید بر اساس توافقات شما برای طلاق دادخواست ثبت کند.
بعد از ثبت دادخواست وقت رسیدگی مشخص میشود و وکیل به جای شما در جلسه رسیدگی شرکت میکند. بعد از صدور دادنامه طلاق اگر مایل به شرکت در دفترخانه برای ثبت طلاق نباشید، وکیل میتواند به جای شما حضور پیدا کند تا صیغه طلاق جاری و شناسنامهها مهر طلاق زده شود.
مزیت وکیل برای طلاق توافقی شرکت نکردن در جلسات دادگاه و انجام پرونده در کمترین مدت زمان است.
مراحل طلاق بدون وکیل
اگر هر دو طرف راضی به طلاق هستید و قصد دارید مراحل طلاق توافقی بدون وکیل را انجام دهید باید اقدامات زیر را انجام دهید:
ابتدا باید هر دو طرف در سامانه تصمیم ثبت نام کنید و اطلاعات هویتی خود را وارد کنید.
سپس باید از این سامانه یک وقت مشاوره بگیرید و هر دو نفر بین 4 تا 8 جلسه (بسته به تشخصی مشاوره) در این جلسات حضور پیدا کرده و مشاور را متقاعد کنید که امکان ادامه زندگی در کنار هم را ندارید.
بعد از گذشت 45 روز از آخرین جلسه میتوانید رای عدم امکان سازش را از مشاور دریافت کنید.
با رای عدم امکان سازش میتوانید در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای طلاق توافقی یک دادخواست ثبت کنید.
بعد از ثبت دادخواست نوبت دادرسی برای شما مشخص میشود.
در جلسه دادرسی شرکت و توافقات خود را به قاضی اعلام میکنید.
در صورتی که قاضی احتمال دهد امکان ادامه زندگی وجود دارد پرونده را به شورا ارجاع میدهد.
در نهایت بعد از طی کردن همه این مراحل دادنامه طلاق صادر میشود.
خانم و آقا باید با دادنامه طلاق به دفترثبت طلاق مراجعه کنند.
مهریه در طلاق توافقی
مهریه یکی از حقوقی است که بعد از جاری شدن عقد به خانم تعلق میگیرد و در هر زمان که خانم آن را مطالبه کند، آقا باید مهریه را پرداخت کند. باور اشتباهی درباره مهریه در طلاق توافقی وجود دارد که زوجین فکر میکنند امکان دریافت و پرداخت مهریه وجود ندارد.
در صورتی که در این نوع از طلاق همه چیز بر مبنای توافقات خانم و آقا انجام میشود. در طلاق به صورت توافقی باید تکلیف مهریه مشخص شود و هر تصمیم که خانم و آقا نسبت به پرداخت یا بخشیدن مهریه داشته باشند، قاضی به آن احترام میگذارد.
خانم و آقا میتوانند تصمیم بگیرند خانم مهریه خود را ببخشد، دریافت کند یا بخشی از مهریه را ببخشد و بخشی را دریافت کند. در صورتی که قرار است مهریه به خانم پرداخت شود، باید تکلیف نوع پرداخت هم مشخص شود.
شرایط حضانت فرزند در طلاق توافقی
خانم و آقایی که فرزند مشترک دارند و قرار است جدا شوند باید تکلیف حضانت فرزند را مشخص کنند. حضانت فرزند در طلاق توافقی از دیگر موضوعاتی است که دادگاه به توافق خانم و آقا احترام میگذارد به شرطی که مصلحت فرزند در نظر گرفته شود. برای مثال دادگاه نمیپذیرد که فرزند نصف روزهای هفته را پیش پدر و نصف دیگر را پیش مادر زندگی کند.
بلکه باید 5 یا 6 روز از روزهای هفته را پیش والدی که حضانت با ایشان است بماند و 1 یا 2 روز را حق ملاقات با والد دیگر دارد. اگر سر حضانت به توافق نرسند باید بر اساس قانون پیش روند. سن قانونی حضانت فرزند پسر تا 7 سالگی با مادر و از 7 تا 15 سالگی با پدر است. حضانت قانونی فرزند دختر تا 7 سالگی با مادر و از 7 تا 9 سالگی با پدر است. بعد از این سن از مدار حضانت خارج میشوند و تصمیم با فرزند است که با پدر یا مادر زندگی کند.
طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
ایرانیان در هر کشوری که زندگی کنند احوال شخصیه آنها بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران پیش میرود. احوال شخصیه به مجموعه اموری گفته میشود که افراد بر آن اساس دارای حقوق شهروندی میشوند. به مجموعه ازدواج، طلاق، انحصار وراثت و وصیت احوال شخصیه گفته میشود.
بر این اساس ایرانیان در هر کشوری زندگی کنند و قصد طلاق داشته باشند باید بر اساس قوانین طلاق ایران پیش روند. ایرانیان خارج از کشور باید برای طلاق به یک وکیل در ایران، از طریق سامانه ثنا یا سامانه میخک وکالت دهند. در صورتی که وکیل مورد نظر متخصص باشد دیگر نیاز به حضور زوجین در ایران نیست.
مدت زمان طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟
اگر شما قصد اقدام به طلاق بدون وکیل را داشته باشید حدود 6 تا 9 ماه زمان میبرد تا رای طلاق را از دادگاه دریافت کنید. این زمان شامل توافق اولیه بین زوجین و شرکت در جلسات مشاوره و دادگاه میشود. اما اگر وکیل متخصص داشته باشید در مدت بسیار کوتاه تری طلاق انجام و دادنامه طلاق بر اساس توافات زوجین صادر میشود.